GINO MIDI Interface   Onderdelen om je eigen MIDI Orgel te bouwen.
Historie MIDI Orgel Archief OPRUIMING Nieuwe website


Start
GINO-MIDI Interface
Decoders & Matrixen
FATAR Klavieren
Toetscontact printen
Downloads
Bestellen
Complete sets
Contact
Begeleiding/Workshop

Decoders en matrixen.

Om de toetscontacten uit te lezen maken we gebruik van een decoderschakeling en een diode matrix.
De decoderschakeling vormen de koppeling tussen de MIDI hoofdprint (dat kan zijn de hoofdprint van de Small-Midi of de hoofdprint van de BIGMIDI) en de diode matrix.
Een diode matrix is een schakeling, waarin de diode's zijn gegroepeerd in groepjes van 8 diode's die met hun kathode aan 8 toetscontacten zijn aangesloten. Deze groepering gaat door tot maximaal 64 posities: dus 8 groepjes van 8 diode's, waarbij iedere diode met zijn kathode aan een toetscontact is aangesloten.
De tegenpool van de toetscontacten is de toetscontactrail, deze is nu in stukken opgedeeld, zodanig dat de nu opgedeelde stukjes een omvang van 8 toetsen omvatten.

De microcontroller van de hoofdprint geeft elke keer een signaal aan elke afzonderlijke decoderschakeling in het midi-systeem, met de boodschap, “nu ben jij aan de beurt om de toetsaanslagen door te geven”. De identificatie van elke decoderschakeling voor de microcontroller wordt bewerkstelligd door elke decoderschakeling een uniek “adres” te geven.
  

 Deel Schema van een matrix

 Principe schema van een diode matrix.

De decoderschakeling geeft nu aan elke groep van 8 schakelaars een clocksignaal. Op het moment dat er een clocksignaal door de decoderschakeling wordt gegeven, wordt door de microcontroller de stand van de schakelaars ingelezen via de databus D0...D7.
Per matrix van 64 schakelaars (en diode’s) gebeurt dit 8 keer: 8 clocksignalen, en ieder clocksignaal bekrachtigd 8 schakelaars  geeft 64 posities.


N.B.:Lees voor toetscontacten ook de contacten van de registerschakelaars.


Decoder en matrix op één print.
Bestelcode: DECMATPR-B bouwpakket
Bestelcode: DECMATPR-G gebouwd en getest

Alle informatie kunt u vinden onder downloads.

De combinatie van een decoder en een matrix op één print maakt een en ander zeer eenvoudig. Op de hiernaast getoonde foto ziet u een decoderschakeling en een matrix voor 64 toetsen op één print. Deze print kan direct aangesloten worden op de GINO-BUS.
De toetscontacten (of de registerschakelaars worden door middel van 16 polige flatcable direct op de matrix print aangesloten. Deze flatcable wordt op de print aangesloten door middel van de bekende IDC connectoren.
Geheel links is een 10 polige IDC male header geplaatst waarop de 8 clocksignalen voor de matrix worden aangesloten.
Op de download pagina kunt u het schema, de printtekeningen en de bouwbeschrijving downloaden.

De afmetingen van deze print zijn: 3,5 cm bij 21 cm
De print is vrij smal dus makkelijk ergens achter een klavier te plaatsen.

 

Deze print kan ook gebruikt worden voor een 32 toons pedaal en voor het aansluiten van registerschakelaars. Het maximum aantal aan te sluiten schakelaars is 64.

De prijzen van de 10- en 16 polig flatcable kunt u vinden op de pagina bestellen. Voor een 5 oktaafs klavier heeft u 1 meter 10 polig en 1,5 meter 16 polig flatcable nodig.

Decoder matrix print.


Decoderprintje voor de FATAR klavieren.

Bestelcode: DECPR-FATAR-G gebouwd en getest
Deze print wordt niet in bouwpakket geleverd.

Om de FATAR klavieren en hun diode matrix direct op de GINO-MIDI interface aan te sluiten is een decoderprintje nodig. Daartoe werd een kleine print ontwikkeld die onder het FATAR klavier kan worden bevestigd met 2 kleine parkers. De diode matrix van een FATAR klavier is verdeeld in een Bascant en een Discant.

Handleiding DECPR-FATAR


   

Decoder printje 2
Bestelcode: DECPR2-B bouwpakket
Bestelcode: DECPR2-G gebouwd en getest

Als de klavieren, pedaal en/of registerschakelaars al beschikken over een diode matrix is slechts een decoderprintje nodig. Deze decoder printjes worden dicht bij de matrix gemonteerd en worden door middel van de flatcable van de GINO BUS met elkaar verbonden.

Iedere decoder/matrix heeft zijn eigen adres. Dit adres wordt ingesteld door middel van een jumper bij JP1.

 


Decoder printje
Bestelcode: DECPR-B bouwpakket
Bestelcode: DECPR-G gebouwd en getest

NIET MEER LEVERBAAR

Decoder printje.


Start | GINO-MIDI Interface | Decoders & Matrixen | FATAR Klavieren | Toetscontact printen | Downloads | Bestellen | Complete sets | Contact | Begeleiding/Workshop

 
Copyright © 2016 by GINO-ELECTRONICS - All Rights Reserved.
Bij problemen met of vragen over deze website kunt u contact opnemen met [info@gino-midi.nl].
Laatst bijgewerkt: 01 september 2016.