GINO MIDI Interface   Onderdelen om je eigen MIDI Orgel te bouwen.
Historie MIDI Orgel Archief OPRUIMING Nieuwe website


Start
GINO-MIDI Interface
Decoders & Matrixen
FATAR Klavieren
Toetscontact printen
Downloads
Bestellen
Complete sets
Contact
Begeleiding/Workshop

GINO MIDI INTERFACE

Small-Midi 3
Bestelcode: SM-MIDI3-B bouwpakket
Bestelcode: SM-MIDI3-G gebouwd en getest

Alle informatie kunt u vinden onder downloads.

Dit is de kleine GINO-MIDI Interface, de Small-Midi 3. Deze interface is geschikt om een 2 klaviers orgel met pedaal en 64 registers/presets te midificeren. Hij kan in totaal 4 x 64 schakelaars uitlezen. Hiernaast een foto. Het printje is 86 x 59 mm.

Het hart van deze interface wordt gevormd door een microcontroller AT89C2051. Deze schakeling kan gevoed worden met een eenvoudige adapter die een voedingsspanning geeft van circa 8 tot 12 volt DC.  Het stroomverbruik is circa 23 mA.
 

Een 20 polige flatcable, de zogenaamde GINO-BUS gaat naar de decoderprintjes c.q. decoder_matrixprinten die op de klavieren e.d. worden aangesloten. Met de GINO-BUS wordt uw MIDI orgel modulair opgebouwd.

Deze kleine interface vormt het hart van uw MIDI orgel.
 


BIGMIDI (nieuwe versie)
Bestelcode: BIGMIDI-B bouwpakket
Bestelcode: BIGMIDI-G gebouwd en getest

Alle informatie kunt u vinden onder downloads.

De BIGMIDI interface heb ik ontworpen, omdat er steeds meer behoefte was aan een grotere midi-interface. De BIGMIDI bestaat uit een hoofdprint met de microcontroller waar de MIDI Out op kan worden aangesloten, de volume regelaars en de voeding. Daarnaast is een uitbreiding mogelijk door middel van een LCD en Switch print waarmee allerlei parameters ingesteld kunnen worden. Op deze LCD en Switch print bevinden zich een LCD schermpje en een drietal functie toetsen. De BIGMIDI kan zonder deze uitbreiding functioneren, maar men mist dan wel de mogelijkheid om de diverse parameters naar eigen wensen in te stellen.

 

Als de volledige capaciteit van de BIGMIDI wordt benut kan men 8 matrixen van 64 is 512 schakelaars op de BIGMIDI aansluiten. Dat zijn dan 6 klavieren en/of pedaal van ieder 64 toetsen (61 is gebruikelijk voor een 5 octaafs klavier) en 2 registerpanelen van ieder 64 schakelaars

Daarnaast is de mogelijkheid aanwezig om voor maar liefst 6 klavieren en/of pedaal een volume regelaar aan te sluiten. Alles wordt in een razend tempo door de microcontroller uitgelezen.

Ook is nu een MIDI Event led opgenomen. Handig bij het uittesten om waar te nemen dat er data naar de MIDI Out uitgang gaat.

Het programma van deze microcontroller is geschreven in machine taal en dat staat garant voor een snelle behandeling van de instructies. De gebruikte microcontroller is de ATMEGA8535 van Atmel.
Deze microcontroller beschikt naast de gebruikelijke functies ook over een eeprom geheugen, waarin we diverse instellingen kunnen vastleggen en bewaren zelfs als de microcontroller is uitgeschakeld. 
Door middel van de functie-toetsen op de LCD en Switch print kunnen diverse parameters ingesteld worden.


Uitbreiding van de BIGMIDI met de LCD en Switch print
Bestelcode: LCD&SW-B bouwpakket
Bestelcode: LCD&SW-G gebouwd en getest

Alle informatie kunt u vinden onder downloads.

Instellingen
De volgende mogelijkheden zijn aanwezig:

Change first keynumber
Door middel van functie toetsen kan men de BIGMIDI transponeren, hoger of lager tot een maximum van 13 half tonen. Dus in halve tonen omhoog of omlaag met een maximum van één octaaf.

Change port numbers
Door middel van de functie toetsen kiest men het matrix(= klavier) nummer. Het huidige kanaalnummer wordt getoond en kan gewijzigd worden in het gewenste nummer van 1 tot 16. Voor ieder klavier kan men zo het kanaalnummer wijzigen.


P-C change
Dit is de P-C parameter. Deze parameter bepaald welke midi messages uitgezonden worden voor de matrixen 1 en 5. Dit zijn namelijk de matrixen die gebruikt worden voor het registerpaneel. In totaal 2 x 64 schakelaars kunnen hierop worden aangesloten. De standaard instelling voor de schakelaars die op deze matrixen zijn aangesloten geven de midi code Note on en Note off. Dat is dezelfde code als bij een normaal klavier. Maar het kan ook voorkomen dat uw midi afspeelapparatuur beter luistert naar de midi code Program Change On en Program Change Off. Dit hangt wel samen met de software die u gebruikt op de computer, zoals Hauptwerk, jOrgan en dergelijke. Veel software kan beide soort codes aan, maar het kan voorkomen dat de software zich strikt houdt aan het midi protocol en dan is het prettig als de midi hardware daarop kan inspelen. 

Save parameters
De hierboven gekozen parameters kunnen nu in het permanente geheugen opgeslagen worden.

Default parameters
Bij het indrukken van F1 bij het optarten worden de default parameters weer geladen.

Panic
De functie toets F3 geeft ingeval van PANIC een All Notes Off voor alle kanalen. (is mij nog nooit overkomen)

Potmeters/volume meters.
Men kan maximaal 6 potmeters aansluiten die ieder bij een van de zes matrixen horen. Namelijk matrix 2, 3, 4, 6, 7 en 8. Ook als u de kanaalnummers van deze poorten/matrixen verandert, gebeurt dit ook met de kanaalnummers van de volume potmeters. De waarde van de potmeters is 100K lineair.

Midi Event
Op de LCD en switch print is een LED aanwezig die oplicht wanneer er een midi signaal wordt uitgezonden.


Start | GINO-MIDI Interface | Decoders & Matrixen | FATAR Klavieren | Toetscontact printen | Downloads | Bestellen | Complete sets | Contact | Begeleiding/Workshop

 
Copyright © 2016 by GINO-ELECTRONICS - All Rights Reserved.
Bij problemen met of vragen over deze website kunt u contact opnemen met [info@gino-midi.nl].
Laatst bijgewerkt: 01 september 2016.